Recommended Post Slide Out For Blogger
Home » , » FAKTA : Makanan Eksotik Dari Seluruh Dunia Yang Pelik

FAKTA : Makanan Eksotik Dari Seluruh Dunia Yang Pelik



Balut -terkenal di Filipina dan Kemboja. Telur itik dengan embrio yang hampir lengkap di dalamnya. Telur  itik atau ayam ditanam dalam tanah untuk beberapa minggu dan kemudian ianya boleh dinikmati.
Juga dikenali sebagai  "telur dengan kaki".
Balut, telur itik atau ayam yang telah dieram sehingga menjadi janin dan kemudian direbus hidup-hidup. Tulang di dalamnya membuatkan tekstur telur terasa unik dan  rangup.





Kopi Luwak. Seperti Kopi Alamid ia juga diproses daripada najis binatang seperti kucing dipanggil Luwak di Indonesia.
Luwak yang makan hanya ceri kopi paling ranum  tetapi perutnya tidak dapat mencerna biji di dalamnya, oleh itu ia akan dibuang di dalam najis mereka. Kopi yang terhasil dari proses ini dikatakan memberikan kopi aroma yang khas.
Habya terdapat di pulau-pulau Sumatera, Jawa dan Sulawesi di Kepulauan Indonesia. Dengan tag harga yang mahal antara AS $ 120 - $ 300 per paun jika anda mahu cuba kopi ini.



Lama sebelum era Penyakit Lembu Gila, sandwich yang dibuat dari otak, lembu goreng 'dihiris nipis atas roti putih, adalah perkara biasa pada menu di St Louis, Missouri, Amerika Syarikat. Sandwic masih boleh didapati di Lembah Sungai Ohio, di mana otak kini banyak dihidang dalam ban hamburger. Di El Salvador Mexico otak dan daging lembu dipanggil sesos dalam bahasa Sepanyol, digunakan di dalam taco dan burritos. Otak mempunyai tekstur lembik dan rasa yang hambar oleh itu  penambahan sos pedas dalam jumlah yang banyak pasti membantu.

 

Escamoles adalah telur semut hitam gergasi Liometopum, yang membuat sarang dalam sistem akar tumbuhan maguey dan Agave. Mengumpul telur adalah kerja yang bahaya dan  tidak menyenangkan kerana semut ini sangat berbisa.
Telur-telur ini mempunyai rasa seperti keju lembut. Cara yang paling popular untuk makan adalah dengan Taco dan guacamole.



Tiada apa-apa yang dapat menandingi rasa wain  dengan ular Tedung dan Kala jengking dari Vietnam

Ular itu dibiarkan dalam wain beras selama beberapa bulan untuk membiarkan racunnya larut dalam arak. Etanol menyebabkan racun tidak aktif supaya ia tidak membahayakan, dan wain ular dikatakan mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ia mempunyai warna merah jambu sedikit  kerana ada darah ular didalamnya.
Ia berasal di Vietnam, di mana ular dianggap mempunyai kualiti ubat, tetapi ia juga di dapati di bahagian-bahagian lain Asia Tenggara dan China Selatan. Wain Ular dibuat dengan menghiris perut ular dan menbiarkan darah mengalir ke dalam arak dan kemudian diminum dengan segera.
 




 Amalan makan serangga dipanggil entomophagy dan agak biasa pada banyak bahagian dunia, dengan pengecualian Eropah dan Amerika Utara. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk mencari penjaja yang menjual goreng belalang, cengkerik, kala jengking, labah-labah dan cacing di jalan-jalan di Bangkok, Thailand. Serangga yang tinggi dengan protein terdiri dari asid lemak dan vitamin yang penting. Malah tepung daripada pengeringan dan pengisaran  cacing sering digunakan untuk membuat biskut cip coklat. Jadi masa akan datang anda berfikir ada lalat dalam sup anda, ia mungkin sebenarnya sebahagian daripada hidangan.


 
penretak.blogspot.com tidak bertanggungjawab di atas setiap artikel dari sumber lain. Ia adalah sekadar perkongsian dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

Share this article :

No comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2013 | Pen Retak Blog | All Rights Reserved